Съобщения за медиите

Пророкът се среща с Папа Франциск във Ватикана

Ръсел М. Нелсън, президент на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, се срещна с папа Франциск в събота. За първи път се осъществява среща между президент от последните дни и папа. Посещението беше осъществено един ден преди президент Нелсън да освети първия храм на Църквата в Рим. Президент Нелсън беше придружен от президент М. Ръсел Балард от Кворума на дванадесетте апостоли.

След продължилата 33 минути визита президент Нелсън и президент Балард се срещнаха с представители на медиите. „Имахме едно изключително сърдечно и незабравимо преживяване. Негово Светейшество беше изключително благосклонен, мил и гостоприемен – споделя президент Нелсън, като добавя Той е невероятно добър и прекрасен човек и католиците са благословени да ги води такъв мил, загрижен, любящ и способен ръководител“.

 

Президент Нелсън споделя още: „Обсъдихме общите ни притеснения относно страдащите хора по целия свят и желанието ни да облекчаваме човешкото страдание. Разговаряхме за важността на религиозната свобода, важността на семейството, нашата обща загриженост за младежите на Църквата, за секуларизацията на света и нуждата хората да идват при Бог и да Го почитат, да се молят и да се радват на стабилността, до която вярата в Исус Христос ще води в живота им“.

Президент Балард споделя, че са говорили за близките взаимоотношения между двете религии и усилията им да работят съвместно по хуманитарни проекти. „Обяснихме на Негово Светейшество, че работим съвместно и имаме общи проекти с католическите служби за облекчение по целия свят в над 43 страни. Работим рамо до рамо за облекчаване на страданието. Той прояви голям интерес по темата“.

Старейшина Алесандро Дини-Чиачи, местен ръководител в Рим, също присъстваше на срещата. „За мен бе толкова вдъхновяващо да стана свидетел на срещата на ръководителите на две от водещите религии в света и тяхното братство – казва той. – Беше прекрасно да засвидетелстваме събитието и то със сигурност е нещо, от което можем да се поучим, общувайки с хора от други религии“. Старейшина Масимо Де Фео от Седемдесетте присъства и сподели, че ръководителите веднага се сприятелили. „Чувството беше прекрасно да видиш как ръководителите след около минутка вече общуваха като стари приятели. Президент Нелсън и Папа Франциск изпитват толкова много обич и уважение един към друг“.

Общуването с останалите религии е установена практика за светиите от последните дни от основаването на Църквата. Откакто застава начело на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни през 2018 г., президент Нелсън е общувал с прелати от Римокатолическата църква по време на няколко от посещенията си. В Тексас през изминалия ноември той се срещна с Густаво Гарсиа-Силер, архиепископа на католическата епархия в Сан Антонио. А миналия месец в щата Аризона, президент Нелсън разговаря с преподобния Томас Дж. Олмстед, епископът на Католическата църква във Феникс. Президент Нелсън е участвал многократно в подобни диалози през 35-те си години на служба като апостол, пътувайки в над 130 страни, за да служи на светиите от последните дни и приятелите на Църквата.

От президент Нелсън бе взето интервю по време на посещението му в Уругвай през октомври 2018 г. от Серхио Рубин, който е биографът на Папа Франциск. Президент Нелсън и г-н Рубин накратко обсъдиха храма Рим Италия. „Оценяваме любезността на Папата и на Ватикана. Те ни засвидетелстват голямо гостоприемство“ – сподели пророкът тогава.

Религиозният диалог между католици и светии от последните дни във Ватикана включва срещата във Ватикана относно брака, по време на която президент Хенри Б. Айринг (съветник на починалия президент на Църквата Томас С. Монсън) се здрависа с Папа Франциск. През 2010 г. президент Балард посети католически ръководители във Ватикана. През 1995 г. тогавашният президент Гордън Б. Хинкли дари екземпляр от „Енциклопедия на Мормонизма“ на библиотеката на Ватикана.

Ръководители на католическата църква и на светиите от последните дни са се събирали и на редица други места. Например през 2010 г. споминалият се кардинал Франсис Джордж (1937 – 2015), тогавашен ръководител на Конференцията на католическите епископи на САЩ (USCCB) говори в Университета Бригъм Йънг и се срещна с апостоли светии от последните дни. Наскоро апостоли обсъдиха с кардинал Тимъти Долан, архиепископ на Ню Йорк, въпроси от общо естество. Също няколко ръководители от католическата църква посетиха щата Юта. В това число влизат архиепископ Джозеф Курц от Луисвил (тогавашен президент на USCCB), който посети храмовия площад през 2016 г., и архиепископ Чарлз Дж. Чапут от Филаделфия, който неколкократно говори в Университета Бригъм Йънг. През 2015 г. архиепископ Чапут покани старейшина Д. Тод Кристоферсън от Кворума на дванадесетте апостоли да сподели принципите, които се прилагат от светиите от последните дни за укрепване на семействата, по време на Световното събрание за семействата, провело се във Филаделфия.

Бележка за стил на писане:Когато пишете за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, моля използвайте пълното име на Църквата при първото й споменаване. За повече информация как да използвате името на Църквата, моля посетете нашето онлайн ръководство за стил на писане. »Ръководство за стил на писане.